Tylko w Chocolate Story można spróbować czekolady wytwarzanej na miejscu bezpośrednio z ziaren kakaowca. Dotychczas warsztaty dostępne były tylko w Warszawie. Teraz jest to możliwe także w Łodzi.
Określenie „manufaktura” świetnie oddaje specyfikę tego miejsca. Tutaj czekolada robiona jest ręcznie, przy użyciu najwyższej jakości składników i oryginalnych dodatków. Dlatego produkty przygotowywane przez wielkie fabryki nie mogą się z nią równać. Każda tabliczka jest niepowtarzalna i ma intensywny smak kakao. Tym różni się od czekolad, które można kupić w większości sklepów.

Sprawdź aktualną ofertę >>tutaj<<
Co więcej, w Manufakturze Czekolady każdy może uczestniczyć w procesie wyrabiania czekolady, a nawet samemu przygotować własną tabliczkę. Można wybrać czekoladę mleczną lub deserową, dodać suszone owoce, orzechy, kokosa, a nawet pikantne chili czy imbir. Organizowane są warsztaty czekoladowe dla dzieci i dorosłych, indywidualnie i grupowo.
Plan indywidualnych warsztatów dla dzieci
Warsztaty indywidualne odbywają się w każdy weekend ( sobotę i niedzielę) o godzinie 11.00, 13.00, 15.00 Informacje o wolnych miejscach na warsztaty oraz formularz zapisu znajdują się na stronie: tutaj.
Warunkiem uczestnictwa w warsztatach jest wcześniejsze zapisanie się na nie, ze względu na ograniczoną ilość miejsc
Plany dostępnych warsztatów indywidualnych dla dzieci:
Warsztaty o godzinie 11.00 i 13.00
TABLICZKI
1. Każdy uczestnik tworzy własną tabliczkę czekolady 100g
2. Prezentacja na ekranie całego procesu powstawania czekolady – od plantacji do tabliczki
3. Kubek gorącej czekolady dla każdego uczestnika
4. Degustacja ziarna kakao
5. Degustacja 3 rodzajów czekolad
6. Pokaz ręcznego temperowania czekolady na blacie granitowym
7. Każdy uczestnik pakuje zrobioną przez siebie tabliczkę czekolady i zabiera do domu
8. Każdy uczestnik otrzymuje dyplom.
Koszt uczestnika: 40 zł
Koszt opiekuna: 10 zł ( w cenie, degustacja oraz kubek gorącej czekolady)
Czas trwania : około 75 minut
Wiek: 3+
Warsztaty o godzinie 15.00
PRALINY
1. Wspólne robienie masy pralinowej
2. Każdy uczestnik otrzymuje po 10 sztuk masy pralinowej
3. Oblewanie pralin zatemperowaną wcześniej czekoladą
4. Ozdabianie pralin owocami, orzeszkami, ciasteczkami
5. Prezentacja na ekranie całego procesu powstawania czekolady – od plantacji do tabliczki
6. Kubek gorącej czekolady dla każdego uczestnika
7. Degustacja ziarna kakao
9. Degustacja 3 rodzajów czekolad
10. Pokaz ręcznego temperowania czekolady na blacie granitowym
11. Pakowanie pralinek
12. Każdy uczestnik otrzymuje dyplom
Koszt uczestnika: 40 zł
Koszt opiekuna (10 zł)
Czas trwania: 75 minut
Wiek: 5+ (dzieci młodsze pod opieką rodziców)
Łódź ul. Piotrkowska 217:
tel. +48 575 111 943Godziny otwarcia Manufaktura Czekolady Chocolate Story w Łodzi
niedziela-środa – 11-19 czwartek-sobota – 11-21
Manufaktura Czekolady Chocolate Story ul. Piotrkowska 217 wjazd od ul. Kościuszki 132 90-451 Łódź www.manufakturaczekolady.pl